Nieuwe Europese MiFID Template (EMT) 3.0 versie

bridge2
12 December, 2019

Voor het eerst sinds de start van Mifid II is er een nieuwe Europese MIFID template ingevoerd. Een flinke kluif voor asset managers, die een jaar de tijd krijgen om de data over hun fondsen naar deze template met ruim 40 procent meer invulvelden over te zetten.

Dat zeggen Iris van de Looij van Dufas en Remco Voormolen van FinFiles in een reactie op de nieuwe versie 3.0 van de European MIFID Template (EMT) die dinsdag is gepubliceerd door governance-platform FinDatEx. De markt heeft tot 10 december 2020 om data naar deze nieuwe template versie te migreren.

Sinds de invoering van MIFID II moeten fondshuizen deze door EFAMA ontwikkelde excel template gebruiken om de informatie over hun fondsen te structureren, onder meer over de doelgroep van een product en de transactiekosten ervan. De eerste versie EMT V1 had 66 - verplichte en facultatieve - invulvelden, de nieuwe versie heeft er 94. Nieuwe informatie die fondshuizen voortaan moeten invullen, omvat bijvoorbeeld de periode waarop de beheerfee van een fonds betrekking heeft, vertelt hoofd business development Voormolen van softwareontwikkelaar FinFiles.

Fondshuizen moeten komend jaar dus extra informatie over hun fondsen gaan invoeren, en bestaande informatie herstructureren. Aangezien er behoorlijk wat velden zijn toegevoegd (met een zelfde aantal categorieën) en de template dus groter is, gaat dat bij wijze van spreken regel voor regel, aldus Voormolen. FinFiles, die met haar Bridge systeem oa. ook MiFID II data voor aanbieders en distributeurs controleert en assortimentsbeheer verzorgt, heeft vanwege de EMT V3 software ontwikkeld die meerdere (toekomstige) templates kan controleren. Data en informatie uit de eerste versie kan daardoor automatisch naar de juiste invulvelden van de derde versie worden overgeheveld.

Voormolen verwacht extra drukte vanwege de migratie en aanvulling van gegevens van EMT V1 naar EMT V3 voor aanbieders van fondsen. Voor de distributeurs ligt de grote uitdaging in de verzameling van deze data en informatie en de uniformiteit en interpretatie ervan.

Van de Looij vreest dat niet alle marktpartijen bekend zijn met de komst van de nieuwe versie van de template. Intussen richt ze de blik alvast vooruit. ‘Ik verwacht dat binnen een jaar EMT v4 wordt gepubliceerd. Met alle nieuwe duurzaamheidswetgeving (taxonomie) vanuit Brussel hebben we snel een nieuwe versie nodig met ESG-datavelden’.